Víte, jaký je rozdíl mezi gurmánem a gurmetem? Já mezi gurmány nepatřím – nesním na posezení vše, co přede mě postaví. Hrdě se mohu označit za gurmeta – jídlo si totiž vychutnávám, analyzuji jeho jednotlivé chutě a hrdě hodnotím. Protože je Ostrava mé rodné město, mohu směle tvrdit, že zde mám vyzkoušeno nespočet restaurací – od těch tradičních českých, přes asijské, italské, až po španělské nebo francouzské. Nedávno se ovšem do mého hledáčku dostala restaurace v hotelu Jan Maria**** a já mohla okusit a zhlédnout něco naprosto mimořádného. Ostatně přesvědčte se z následujících řádků sami.

Jedna z mála nekuřáckých restaurací v Ostravě

Věřím, že ani novela protikuřáckého zákona některé provozovatele restaurací a barů nedonutí zakázat cigarety úplně. Tuším, že budou hledat skulinky v zákoně jen proto, aby nepřišli o kouřící hosty, kteří si ke krabičce Mallbor objednají pár piv a jednoho utopence. Velmi příjemně mě proto překvapila restaurace Ostrava v hotelu Jan Maria****, která je již nyní zcela nekuřácká. Protože sama mezi kuřáky nepatřím, při návštěvě restaurací, kde si chci doopravdy pochutnat, si vybírám zejména ty nekuřácké. A ruku na srdce – v Ostravě jich opravdu moc není.

Luxusní prostředí i kuchyně

Hned po vstupu do restaurace na vás dýchne rustikální moderna, neodmyslitelně spjata s ocelovým srdcem Ostravy. Tematická výzdoba s intimním podsvíceným, luxusní prostory, ale i dostatek místa pro jednotlivce i početné skupiny mi hned po příchodu vyrazily dech. A to jsem si ještě nestihla ani objednat. Restaurace nabízí nejen regionální, ale i světové speciality. Má volba v tomto případě padla hovězí carpaccio s rukolou, piniovými oříšky a parmazánem a parmazánové rizoto s hříbky. Oba pokrmy byly perfektně vychucené, jednotlivé chutě se skvěle doplňovaly a jejich vzhled byl zkrátka okouzlující. Hledáte-li luxusní nekuřáckou restauraci a ubytování v Ostravě, mohu hotel Jan Maria**** vřele doporučit!