Hledáte ten správný lis na ovoce neboli moštovač? Nechte si poradit od našeho rádce. Zprvu je potřeba si promyslet kolik ovoce chcete moštovat, zda pouze příležitostně – například jednu skleničku domácího moštu k snídani s uschováním ovocné šťávy v ledničce. Nebo větší množství na úschovu – standardně 20 a více litrů, ošetřeno buďto pasterizací nebo hlubokým zamražením.

V případě lisování menších objemů ovoce doporučujme pořídit lis na ovoce ruční, který je levnější a disponuje menšími objemy lisovacích košů. Mezi nejoblíbenější šroubové lisy na ovoce patří S3 a 6 litrové provedení, díky svým parametrům jsou velmi skladné a rychlé na ovládání. Uplatnění naleznou určitě při každodenní výrobě domácího moštu k snídani.

Na lisování většího množství ovoce budou zapotřebí již více sofistikované zařízení, jako je například moštovač hydraulický s objemem 50 litrů. Hydraulické lisy na ovoce jsou díky své konstrukci velice pohodlné a rychlé na ovládání. Za pomoci automobilového zvedáku, který vytváří tlak na tlačnou desku, získáme rychleji a téměř bez námahy větší podíl ovocné šťávy oproti běžným šroubovým lisům. Též nesmíme opomenout, že ovoce by mělo být před vložením do koše moštovače nadrceno (natrháno) aby byla výtěžnost jablečného moštu co možná nejvyšší. K tomu je vhodné pořídit drtič na ovoce ruční, elektrický nebo hnaný elektrickou vrtačkou.

Kompletní nabídku lisů na ovoce a podrobnější informace naleznete na www.mostovace.cz